ÄNGELHOLM-BJÄRE ROTARYKLUBB
Medlemmarna i Ängelholm-Bjäre Rotaryklubb är personer dedikerade att göra skillnad i både det lilla och det stora. 
 
Vad innebär det att vara medlem ?
Genom att vara medlem i Rotary har man möjlighet att, tillsammans med andra, aktivt göra skillnad, samtidigt som man får personlig tillfredsställelse och livslånga vänskapsband på köpet.
 
Vi diskuterar vad det finns för behov lokalt och globalt och hittar tillsammans kreativa vägar att möta olika behov. I Rotary kan du inte bara dra nytta av utan också utvidga dina professionella kompetenser och ledaregenskaper. Du får nya vänner världen över, får uppleva andra kulturer och få insyn i andra branscher. 
 
Är du redo att prova på ?
För att få svar på frågan "Är Rotary är något för mig" är man välkommen att besöka vår klubbs frukostmöte, som gäst, när som helst. Vi ser gärna att man talar om när man vill komma så att vi kan se till att du känner dig extra välkommen. Oftast har vi intressanta föredragshållare och du kan se vad som är på gång under menyn Evenemang. Ibland gör vi spännande studiebesök och när vädret tillåter kan den bli en Walk'n'talk. Vi har stor repekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer och arbetar hela tiden med försiktighetsåtgärder.
 
Frukostklubb
Ängelholm-Bjäre är en frukostklubb. Vi träffas under normala omständigheter varje torsdag morgon på Margretetorps Gästgifvaregård kl 07.30 för att äta frukost till självkostnadspris och får oftast lyssna på ett föredrag. Många medlemmar i klubben arbetar så vi är noga med att alltid hålla tiden för avslutning kl 08.45. Det är korta och intensiva möten så många kommer redan kl 7 för att hinna mingla. Vid varje möte har vi två Gästvärdar som välkomnar och svarar på frågor.
 
Våra projekt
 • 2024 drar vi igång projektet Girl Child Education Fund in Sri Lanka. Ett femårigt projekt som bygger på att hjälpa ambitiösa flickor att fortsätta sina studier efter grundskolan. Dessa flickor väljs ut och följs noga av vår samarbetsklubb på Sri Lanka - Kandy Hill Capitol. Vi har fått med oss många andra klubbar i Distriktet (2395) och vi hoppas kunna hjälpa många flickor.
 • Vi har arrangerat Lådbilsrally för femteklassare i närområdet under många år. Under pandemi-åren kom det av sig och vi har nu bestämt oss för att pausa detta projekt. Arrangemanget är ett samarbete mellan skolornas 5:e klassare i Ängelholms kommun och näringslivet lett av Rotary Ängelholm-Bjäre. Syftet är att sammanföra unga elever med det lokala näringslivet med ett gemensamt gott syfte. Rallyt har gått av stapel i samband med Företagardagarna i maj månad och engagerade alla klubbmedlemmar med familjer. 
 • 2022 skapade vi projektet Rotarybåten - Sälsafari. Det blev ett lyckat projekt och flera har frågat efter en repris. Vi hoppas kunna göra om detta till våren 2023.
 • Vi anordnar också Ski of Hope som är en lagtävling på Kuri stakmaskiner som träning och uppladdning inför Vasaloppet. 
 • Shine for ShelterBox dinner anordnades ett år där vi tillsammans med fantastiska sponsorer och volontärer fick ihop mycket stöd till ShelterBox.
 • Vi har tillsammans med en Rotaryklubb på Sri Lanka hjälpt ensamstående mammor att skapa möjlighet till egen försörjning och startat upp en skola för Autistiska barn och ungdomar.
 • Tillsammans med Ängelholms övriga Rotaryklubbar och Rotary Doctors sponsrar vi brunnar i Kenya.
 • Vi stöttar Agera, Nattjouren, projekt i Hembygdsparken och en hel del annat. Genom The Rotary Foundation TRF är vi med och stöttar andra projekt som t ex End Polio Now.
 • Varje år bekostar vi en ledarskapsutbildning i Rotarys regi för ett par ungdomar i Ängelholm.
 

Vårt digitalt mötesverktyg
Under pandemin hittade vi nya vägar att umgås och arbeta för ett bättre samhälle. Vi skaffade mötesverktyg GoTo för att kunna ses varje torsdag om vi inte vågat oss på Walk & Talk förstås. Vi har fortsatt att erbjuda digital närvaro. Så kan man inte närvara fysiskt, för att man är sjuk eller kanske på resa, kan man alltid vara med via vår digitala kanal.

 
Semesteruppehåll
Istället för att stänga ner under juli månad som de flesta klubbar gör har vi valt att köra med Walk and Talk. Vi bor i ett semesterparadis och vill erbjuda träffar för både egna medlemmar och besökare under sommaren.
 

Närvaro varje vecka?
Rotary har i nästan hundra år haft hårda regler när det gäller närvaro. Detta är helt borttaget och varje Rotaryklubb är autonom och sätter upp egna regler för detta. I vår klubb ser vi helst att man är närvarande på 12 st Rotaryträffar om året då vi märkt att engagemanget ökar med denna lilla "push". Alla pratar om den boost man får vid våra olika möten.  

 
Medlemskapet
Ett medlemskap i Rotary är till för dem som vill åstadkomma något tillsammans. Vi bestämmer tillsammans vilka projekt vi vill genomföra och vem/vad vi vill stötta ekonomisk men också med volontärtimmar. Om du är villig att jobba ihop med likasinnade för en bättre värld, tveka inte, hör av dig!
 
Medlemsavgift
Medlemmar betalar en årlig avgift som bl a går till Rotary International för olika verktyg som vi får tillgång till. Rotary-året sträcker sig från 1 juli till 30 juni. 
 

Funktionärer
I Rotary är vi lite annorlunda. Vår Ordförande, som vi kallar President, sitter bara i ett år, men är året före tillträde aktiv som "inkommande president" och året efter som "past president". Sekreteraren sitter på två år, liksom kassören, som hos oss kallas Skattmästare. Vi har en medlemskommitté, programkommitté, klubbkommitté, festkommitté, projektgrupper och kontaktpersoner för olika ändamål. Vi försöker se till att alla i klubben har något uppdrag. 

Andra klubbar
Som Rotarian är du välkommen att besöka vilken Rotaryklubb som helst i hela världen! 

Vad är Rotary?
 
Rotary är en internationell organisation som består av människor som brinner för att förbättra våra samhällen och göra livet bättre för människor runt om i världen. Det finns Rotaryklubbar så gott som i alla världens länder. Våra medlemmar åstadkommer förändring där de bor och samarbetar dessutom med andra klubbar om internationella projekt som inriktar sig på dagens mest angelägna utmaningar. Genom att var medlem i Rotary har man möjlighet att aktivt göra skillnad, samtidigt som man får personlig tillfredsställelse och livslång vänskap på köpet.
 

Rotarys kärnvärde & motto

Rotarys kärnvärden är tjänande, kamratskap, mångfald, integritet och ledarskap. Mottot är Service above self, alltid.

 

Rotarys fokusområde

 • Rotarys fokusområde är 
 • Främja fred
 • Bekämpa sjukdomar
 • Tillhandahålla rent vatten, avlopp och hygien
 • Mödra- och barnavård
 • Stödja utbildning
 • Skydda miljön

 

Rotarymedlemmar

Det finns drygt 1,2 miljoner Rotaryklubbmedlemmar, eller rotarianer, i hela världen. Din potential att göra gott i ditt samhälle som rotarian är betydligt större än den var innan du gick med i Rotary. Du har privilegiet att tillsammans med andra yrkesbakgrunder få möjlighet att göra skillnad i andras liv genom att samla expertis, kunskaper och resurser.

 

Fyrafrågeprovet

Fyra frågor en Rotarian ska ställa sig både i umgänget och i de serviceuppdrag man utför:

 1. Är det SANT?

 2. Är det RÄTTVIST mot alla parter?

 3. Kommer det att skapa GOODWILL och BÄTTRE VÄNSKAPSFÖRHÅLLANDEN?

 4. Kommer det att vara till FÖRDEL för alla som det berör?

 

Rotaryklubbar

Klubben är den viktigaste komponenten i Rotarys organisatoriska struktur. Det finns drygt 35 000 Rotaryklubbar i över 220 länder. Klubbarna är självstyrande, så hur det är att vara medlem varierar från klubb till klubb. 

 

Rotary i Ängelholm

I Ängelholm finns fyra Rotaryklubbar som samarbetar med flera projekt och träffas regelbundet på InterCity-möte.
 
Klubbnamn Mötestid Hemsida
Ängelholm RK Fredagar kl  12.45 Ängelholm RK
Ängelholm-Luntertun RK Tisdagar kl 12.30 Ängelholm-Luntertun RK
Ängelholm-Rönne RK Måndagar kl 07.30 Ängelholm-Rönne RK
Ängelholm-Bjäre RK Torsdagar kl 07.30 Ängelholm-Bjäre RK
 

___

 
För dig som vill veta mer om Rotary i allmänhet och Ängelholm-Bjäres Rotaryklubb i synnerhet kontakta PR-ansvarig Ann Lönnberg
Klubbinformation
Ängelholm-Bjäre

Vi möts fysiskt
Torsdagar kl 07:30
Margretetorps Gästgifvaregård
Kägle väg 9
Hjärnarp,  266 98
Sweden
Telefon:
070-326 25 88
GoTo meeting ID: 902-982-725
FUNKTIONÄRER
President
Inkommande President
Past President
Skattmästare
Sekreterare
Klubbmästare
Vice Sekreterare
Executive Secretary
IT-Samordnare
Kontaktperson TRF & Polio Plus
Kontaktperson Rotary Doctors
Kontaktperson RFE & U-fonden
Kontaktperson U-Fonden
Kontaktperson Barnläger
Kontaktperson Rotary ungdom
Kontaktperson ShelterBox
Revisor suppleant
Webmaster & PR-kommitté